baner-1

Biserica evanghelică fortificată Homorod

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
 

Biserică romanică târzie care a fost fortificată. Deasupra vechiului cor a fost ridicat un turn, socotit – poate impropriu, donjon. Atât timp cât datarea sa nu este asigurată, nici posesorul său nu este cunoscut, ar fi greu de acceptat această funcţie fără rezerve. Rostul său militar iese în evidenţă şi dacă este contrapus vechii clopotniţe, mai scunde, care este încorporată în masa bisericii, la vest. Spre deosebire de turnul-clopotniţă, cel de pe altar este mult mai impresionant (latura de 11 m, cu grosimea la bază de trei metri). El prezintă astăzi un număr de opt nivele, care ar fi proprii pentru o construcţie de secol XV. Circulaţia se efectua printr-o scară spirală, pornită din sud şi dezvoltată în spirală. Deasupra bolţii corului bisericii, accesele se continuau cu anexe din lemn. Galeria de tragere şi acoperişul în piramidă au suferit mai multe refaceri.

În jurul bisericii se grupează două curtine. Cea mai apropiată descrie un poligon pentagonal, realizat dintr-un dreptunghi căreia latura de sus i s-a frânt aproximativ la mijlocul laturii. Pe toate laturile sunt vizibile urmele galeriei de tragere, din lemn, cu deteriorări accentuate la nivelul scărilor de urcare şi podinilor. O refacere a acelora este consemnată în anul 1788. Fiecare colţuri majore ale curtinei dreptunghiulare ideale a avut câte un turn. Par să fi fost dispuse toate în ax. Turnul din colţul de nord-est a pierdut toate laturile (1899), cu excepţia aceleia care îl lega de curtină. Turnurile de sud-est şi sud-vest au avut planuri rectangulare şi acoperişuri în pupitru. Singurul turn mai elaborat este cel din nord-vest. El este pentagonal, cu muchia în axul unghiului curtinei şi acoperiş din şindrilă. Este singurul despre care se cunoaşte o dată de (re?)construcţie, din anul 1657.

Curtina exterioară, astăzi incompletă şi din cauza suprapunerii clădirii şcolii peste o parte a traseul ei estic şi nordic, pare să nu fi dispus de elemente de flancare. Ca şi în cazul altor monumente, trebuie să o interpretăm ca fiind destinată protecţiei animalelor comunităţii, în cazul unor asedii. Tot acolo a funcţionat şi o fântână.

Cunoaştem evenimente militare de la 1623, 1658 şi 1663, în care monumentul a avut de suferit asedii şi incendieri.

2254 Total Vizualizări 2 Astăzi
Back to Top