baner-1

Obiceiuri

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
 

Balul portului popular

„Balul portului popular”, este tradiţional pentru luna februarie, în Rupea. Organizat prin simetrie cu „Balul feciorilor”, la acest bal protagoniştii sunt persoanele căsătorite, îmbrăcate în portul popular specific zonei de baştină sau etnie. Balul vrea să reînvie atmosfera vechilor petreceri în costum popular care aveau loc în Rupea.

Fosnicul

Fosnicul (Fosnicht) a fost încă în secolul XX sărbătoarea de iarnă a celor căsătoriţi, din comunităţile săseşti. „Balul cu coşul” sau „Balul însuraţilor” – cum i s-a mai spus, se desfăşura la sfârşitul lunii februarie şi era al saşilor trecuţi de prima tinereţe. Aceştia participau la el în costumul de biserică (la început), aduceau mâncare gătită acasă la fiecare ori la „tatăl bătrân de vecinătate”, deschideau lada comunităţii, vorbeau de amenzi, judecată şi împăcare, apoi mâncau, beau şi dansa în sala comunităţii. Ca şi în alte sate din Transilvania, obiceiul a fost preluat de români – precum întâlnim la Ungra, Homorod, Buneşti, Hoghiz, Mercheaşa, Dăişoara, Fântâna, Cuciulata – având ca scop principal un bal al celor căsătoriţi, înainte de a intra în Postul Mare. Treptat, i s-a mai dat însă şi altă conotaţie, fiind asociată uneori cu 24 ianuarie, ziua Unirii Ţării Româneşti cu Moldova.

Ziua eroilor

„Ziua eroilor” este stabilită ca o sărbătoare ortodoxă, Înălţarea Domnului (Ispas, la 40 de zile după Paşti). Se desfăşoară printr-o paradă a oficialităţilor şi reprezentanţilor instituţiilor din oraş, a copiilor de la grădiniţă, şcoala generală şi liceu îmbrăcaţi în costume populare, în sunetele Fanfarei ţărăneşti din Rupea. Parada se deplasează la bisericile ortodoxe din Rupea şi din Fişer, pentru a depune coroane de flori la monumentele eroilor.

Serbarea câmpenească de Rusalii, ,,La Rond”

Serbarea câmpenească de Rusalii, ,,La Rond”. Este organizată de Rusalii (la 50 de zile după Paştile ortodox) într-un loc aflat în „Pădurea lui Grigorie” (Gigoriwald) din afara oraşului Rupea.

Sărbătoarea cununii

„Sărbătoarea cununii” (Kronenfest) a fost sărbătoarea florilor şi a vegetaţiei, în general, ţinută pe 29 iunie (de Sf. petru şi Pavel). A fost cunoscută în mai multe comunităţi săseşti Transilvania, inclusiv din scaunul Rupea şi împrejurimi (Rupea, Viscri, Buneşti, Fişer, Dacia). Pentru eveniment, se pregătea câte o coroană mare (1 m înălţime) din flori viu colorate (margarete, garofiţe, brebenei) ornată cu panglici şi ghirlande, care se monta apoi în grădina casei sau bisericii parohiale ori într-un loc mai larg din apropierea  şcolii, pe un stâlp care ajungea şi la 10 m înălţime. În dimineaţa zilei de sărbătoare, sătenii – îndeosebi tineri – îmbrăcaţi în costume populare cu piesele precis alese, mergeau la slujba religioasă, după care se adunau în curtea bisericii, defilau spre cunună, predicau, cântau şi dansau. Acum „Sărbătoarea cununii” se mai celebrează în Viscri, Buneşti şi Dacia.

Balul strugurilor

„Balul strugurilor” este organizat de etnicii maghiari din din Jimbor în luna septembrie.

Festivalul Cetăţilor

Festivalul Cetăţilor” este organizat la Rupea, în luna octombrie, în asociere şi articulare cu cetăţile Braşov, Făgăraş, Feldioara şi Râşnov. Are o tentă de folclor nou, promovat cu ajutorul grupurilor de reconstituire istorică, de profesionişti şi amatori din vecinătăţi. Cu acelaşi prilej este promovat şi un folclor tradiţional, cu cântece şi dansuri, la care sunt invitaţi permanenţi delegaţii sau ansambluri folclorice din localităţi înfrăţite cu Rupea, din Ungaria (Csanádpalota), Belgia (Denderleuuw), Austria (Salfelden) şi Germania.

Târgurile de animale

„Târgurile de animale” sunt specifice întregii zone a vechiului scaun Rupea şi sunt de certă tradiţie medievală. Se desfăşoară la date fixe, de câteva ori pe an. La Rupea sunt stabilite în 7 ianuarie, 7 martie, 22 iulie şi 7 octombrie. La  Criţ (Buneşti) în 24 ianuarie şi 29 august, la Homorod în 15 martie, 29 iunie şi 15 noiembrie, la Ungra în 23 aprilie şi 26 octombrie, la Caţa în 6 mai şi 15 septembrie. La Racoşu, târguri mixte, cu animale şi mărfuri se ţin în 24 aprilie, 26 iunie şi 29 septembrie, iar altele, numai cu mărfuri, au loc în fiecare vineri.

Balul feciorilor de Crăciun

„Balul feciorilor de Crăciun” este fixat pe 26 decembrie, se desfăşoară la Rupea, şi are ca principali protagonişti tinerii necăsătoriţi. Este conjugat cu „Obiceiuri de colindat ale feciorilor”, desfăşurate în prima seară a Crăciunului şi un „Festival coral de colinde”.

11625 Total Vizualizări 7 Astăzi
Back to Top